(BB) Bomen Blog nieuws

 

Knotten oude wilgen Arnhem

In opdracht en samenwerking met Johan Rap, Bos-, Natuur- en Landschapsbeheer hebben we oude wilgen van de gemeente Arnhem geknot. De knotwilgen waren al ongeveer 25 jaar niet meer geknot en de scheuten waren bomen op zich. Om te voorkomen dat ze zouden afbreken en de rij van zo'n 25 bomen verloren zou gaan heeft de gemeente besloten ze te knotten.

 

http://www.youtube.com/watch?v=XJW661-trQI

Geplaatst op 20-05-2011 12:40

Planten Oosterse plataan Hartenstein

Enkele foto's van de Oosterse plataan die aan de gemeente Renkum is aangeboden door vereniging 5 Dorpen in 't Groen.

De plataan doet het erg goed en doordat er zo'n groot exemplaar is neergezet lijkt het nu echt al een flinke boom.

Geplaatst op 20-05-2011 12:01

VTA-controle

Binnenkort beginnen we weer met diverse boomveiligheids-controles (VTA-controles). We gaan in opdracht van de gemeente of wegbeheerder het bomenbestand langs en controleren de bomen. We letten op diverse zaken waaronder de aanwezigheid van dode takken, rotte plekken of gaten in de stam of gevaar voor omvallen (stabiliteit). We maken gebruik van een prikstok (gaten en rotteplekken) een een houten hamer (kloppen en horen of een boom hol is) om de boom van dichtbij te onderzoeken. Alle gegevens worden ingevoerd op een veldcomputer en opgeslagen. Met deze gegevens kan de boomeigenaar zijn snoei- en kapbestek bijhouden of aanpassen. Bovendien moet de eigenaar of wegbeheerder kunnen aantonen dat hij aan zijn zorgplicht voldoet. Een VTA-controle is hier erg geschikt voor.

Geplaatst op 20-05-2011 11:20

Snoeien esdoorn Nijmegen

Bij een particulier in Nijmegen hebben we een esdoorn gesnoeid. De boom was erg breed geworden en de takken hingen erg laag. Achter- en zijburen hadden last van de boom en vonden dat er teveel zon en licht werd tegengehouden. We hebben de boom uitgebreid gesnoeid en zowel aan de onderkant als de zij- en bovenkant takken verwijderd waardoor de boom compacter en transparanter is geworden zonder het model van de boom te veranderen.

Geplaatst op 20-05-2011 11:00

Beuken NP De Hoge Veluwe doen het goed

De 1000 beukjes die afgelopen winter zijn geplant op Nationaal Park De Hoge Veluwe zijn bijna allemaal uitgelopen. Sommigen zitten nog in de knop maar je kunt goed zien dat ze het gaan doen. Gelukkig want een erg goed begin hebben ze dankzij het nogal uitzonderlijke voorjaar nou niet gehad.

Door de extreme droogte en een flink aantal warme dagen hebben we al diverse keren water moeten geven om te voorkomen dat de bomen dood zouden gaan. Begin mei toen er al veel waren uitgelopen heeft het 's nachts nog flink gevroren (min 5 graden) waardoor er hier en daar vorstschade is te zien. De beukjes zijn op dit moment erg in trek bij diverse kevers die het blad eten. Gelukkig kunnen de boompjes tegen een stootje en we houden ze goed in de gaten.

Geplaatst op 18-05-2011 22:19