Bomen beschermen tegen zonnebrand

Zonnebrand of bastverbranding kan jouw waardevolle bomen ernstig beschadigen, vooral tijdens de steeds warmere zomers. Waarom? Wat gebeurt er? Zonlicht en hoge temperaturen beschadigen de bast, wat leidt tot scheuren, verkleuring en uiteindelijk tot afsterving van het bastweefsel en de boom.

Welke bomen zijn gevoelig voor zonnebrand?

Vooral beuken zijn uiterst gevoelig voor schade door zonnebrand en verkeerde snoei betekent hier vaak het afsterven van de boom. Bomen met een dunne, gladde bast, zoals de esdoorn (Acer), els (Alnus), haagbeuk (Carpinus) en linde (Tilia), zijn ook gevoelig voor zonnebrand. Deze soorten vereisen extra aandacht na het planten en tijdens hittegolven om hun bast gezond te houden.

Hoe bescherm je bomen tegen zonnebrand?

Er zijn methoden en voorzorgsmaatregelen die je kunt toepassen om bomen effectief tegen zonnebrand te beschermen.

  • Jute: Bescherming met jute is effectief omdat het de directe impact van zonnestraling op de bast vermindert. Bovendien is het natuurlijk materiaal
  • Schaduwrijke Planten: Door andere planten strategisch rond je bomen te plaatsen, verminder je direct zonlicht en help je de stamtemperatuur te verlagen.
  • Zorgvuldigheid bij het planten: Plant bomen op locaties waar ze minder blootgesteld zijn aan de intense middagzon, vooral de zuidwestelijke zon.

Jute is een natuurlijk materiaal dat beter is voor flora en fauna. Het is biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk en biedt een veilige schuilplaats of nestmateriaal voor dieren.

Werkwijze bij het omwikkel met jute

Het omwikkelen van bomen met jute is een traditionele methode om de bast te beschermen tegen zonnebrand. Deze methode is vooral populair bij jonge bomen of oudere bomen die plotseling aan meer zonlicht worden blootgesteld door veranderingen in hun omgeving, zoals na het kappen van nabijgelegen bomen.

Stap 1: Voorbereiden
We kiezen altijd voor schone, natuurlijke jute zonder chemische bewerkingen, om ervoor te zorgen dat je boom veilig en gezond blijft.

Stap 2: Het Omwikkelen
Vanaf de voet van de stam wikkelen we de jute zorgvuldig omhoog tot ongeveer de eerste grote takken. We zorgen dat het stevig zit, maar niet te strak, zodat de bast kan blijven ademen en groeien.

Stap 3: Bevestigen
Met natuurvriendelijk touw zetten we de jute vast. Dit zorgt ervoor dat alles netjes blijft zitten zonder de boom te beschadigen.

Stap 4: Onderhoud
Onze specialisten checken regelmatig of de jute nog goed zit en niet versleten is, om ervoor te zorgen dat de boom gezond blijft en optimaal kan groeien.


Contact

Voor meer details over het beschermen van jouw bomen tegen zonnebrand en om een gezonde, groene omgeving in jouw tuin te handhaven, kun je advies bij ons inwinnen over de juiste materialen en technieken voor jouw specifieke situatie. Het is essentieel om proactief te zijn om de vitaliteit van jouw bomen te garanderen. Voor meer informatie en gespecialiseerd advies, neem contact op.