Boomonderzoek

Alles over Boomonderzoek en Boomziekten bij (BB)bomen

Ben je bezorgd over de gezondheid van je boom?

Laat een BoomVeiligheidsControle (BVC) uitvoeren. Onze gecertificeerde controleurs en European Tree Technicians onderzoeken de structuur, levensvatbaarheid en veiligheid van je boom, en sporen eventuele aantastingen of ziekten op.

Lees Jouw Zorgplicht: Boomtechnisch Onderzoek

Als eigenaar ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van je bomen, ook wel ‘Zorgplicht’ genoemd in Nederland. Heb je zorgen of vragen over de bomen in je tuin? Wij komen langs voor een grondige BoomVeiligheidsControle of zelfs een totaalonderzoek van alle bomen op je terrein.

We hanteren hier de VTA systematiek voor (Visual Tree Assesment) vaak aangevuld met onderzoeksgereedschap als de klophamer en de priksonde. Het werk wordt uitgevoerd door een gecertificeerde BoomVeiligheidsControleur en/of European Tree Technician. Het eindresultaat is een beknopte rapportage met daarin alle benodigde gegevens die gebruikt kan worden voor zowel de verzekering, de aannemer, maar vooral helder en eenduidig voor de opdrachtgever.

Boomziekten vertalen zich vaak in zwammen op de stam. Door een dergelijke boom te snoeien kan deze vaak langer behouden blijven. Ook schade door storm met harde windvlagen kan vragen oproepen. Bomen met een slechte conditie uiten dit niet alleen in een matige groei, maar ook in verkleuringen van het blad of het afsterven van takken.

Nader Technisch Onderzoek

Met name bij oudere bomen kunnen gebreken zoals holtes, scheuren en vooral boomziekten zoals zwammen en rottingen voorkomen. Daarvoor bieden we een Nader Technisch Onderzoek (NTO) aan, uitgevoerd met hoogwaardige meetapparatuur zoals een geluidstomograaf en een resistograaf.

Soms is het ook nodig om een boom bij de wortels vrij te graven. Voor de bediening van deze apparatuur, maar vooral voor de interpretatie van de meetgegevens dient dit door een vakspecialist uitgevoerd te worden. Na het veldwerk en de analyse van de gegevens, wordt er een rapport opgesteld waarin helder een conclusie en advies worden beschreven. De werkzaamheden worden altijd uitgevoerd door een European Tree Technician (ETT). En de prijs is op aanvraag (afhankelijk van locatie, aantal bomen en benodigde apparatuur).

Deskundig advies over Boomziekten

Onze boomspecialisten zijn opgeleid als European Tree Workers en BoomVeiligheidsControleurs. Zie je tekenen van boomziekten zoals de eikenprocessierups, insectenplagen of zwammen? Een tijdige controle door één van onze experts kan erger voorkomen. Inspectie van een boom gebeurt voornamelijk bij middelgrote (hoogte 6 tot 12 meter) tot grote bomen (hoogte 12 met en meer).

Boominspectie van een indrukwekkende, monumentale bruine beuk: Een gedetailleerd verslag uit de praktijk.

Veelvoorkomende Boomziekten in jouw Regio

In de regio Nijmegen, Arnhem, Wageningen en Apeldoorn komen boomziekten als Essentaksterfte, Iepziekte en Kastanje (bloedings)ziekte, honingzwam, reuzenzwam of tonderzwam veel voor. Regelmatige controle kan helpen deze boomziekten te bestrijden en te beheren.

Tondergezam BB Bomen

Tonderzwam

honingzwam

Honingzwam

Wat kost een Boomonderzoek?

De startprijs voor een boomonderzoek is €185,-.
De werkelijke prijs is afhankelijk van verschillende factoren. Voor een nauwkeurige prijsopgave, helpt het als je foto’s meestuurt om de situatie beter te illustreren. Zo kunnen we je sneller en gerichter van dienst zijn! Een prijsopgave geven wij binnen 5 werkdagen.

Inspectie van een boom gebeurt voornamelijk bij middelgrote bomen (hoogte 6 tot 12 meter) tot grote bomen (hoogte 12 met en meer).

Neem gerust contact met ons op.

(BB)bomen is lid van de bomenstichting en geautoriseerd om monumentale bomen te onderhouden.