Wat doe je als er een zwam op je boom zit?

Paddenstoelen zijn de vruchtlichamen van een schimmel. Deze schimmel is vaak al meerdere jaren actief in de stam of de wortels. Of een zwam op je boom schadelijk is, hangt af van de soort schimmel, de algemene conditie en ouderdom van de boom.

Welke zwam zit er op je boom?

Loof- of naaldbomen hebben soms last van schimmels. Er zijn onschuldige paddenstoelen die op of bij bomen voorkomen zoals de vliegenzwam, Maar ook schadelijke zwammen, die de wortels en de stam van de boom aantasten. Voorbeelden zijn de honingzwam, de reuzenzwam of tonderzwam. Een boomspecialist kan de schimmel herkennen en uitleggen wat voor effect de zwam op de boom heeft.

tonderzwam op boom reuzenzwam op boom honingzwam op boom

Is het noodzakelijk de boom te verwijderen?

Nee, niet persé. Eerst moet er uitgezocht worden welk probleem de boom initieel heeft waardoor die schimmel of paddenstoel is ontstaan. Dan kan er beslist worden wat de beste oplossing is. Het hangt af van hoe zwaar de boom al is aangetast en hoe goed in conditie de boom is. Vitale bomen kunnen vaak behouden blijven.

Hoe kun je aantasting door een schimmel voorkomen?

Dat zit hem onder andere in goed snoeien. Bij snoeien is het belangrijk dat je vakkundig snoeit en niet te grote takken snoeit, zodat de wond van de boomsnel kan genezen. Daarvoor is het belangrijk te weten wanneer je moet snoeien en welke boomsoorten snoei goed kunnen verdragen. Daarnaast is het belangrijk om de wortels van bomen niet te beschadigen. Veel schimmels komen binnen in de boom na het verwijderen van grote wortels tijdens werkzaamheden in de bodem.

Advies nodig?

Heb je een middelgrote boom (hoogte 6 tot 12 meter) of grote boom (hoogte 12 met en meer) met problemen? Laat je adviseren wat er moet gebeuren door een boomspecialist. Neem daarvoor vrijblijvend contact met ons op.

LET OP! De startprijs voor een boominspectie of ook wel boomveiligheidscontrole is €185,-.

Boominspectie van een indrukwekkende, monumentale bruine beuk: Een gedetailleerd verslag uit de praktijk.