Bel ons 026-3010012 (ma, di, do, vrij) of 06-50682538 (wo)    Mail ons info@bbbomen.nl

Amerikaanse eik: let op de reuzenzwam

Amerikaanse eik: Prachtige blikvanger, maar let op de stille bedreiging van de reuzenzwam.

De Amerikaanse eik is een majestueuze boom die met zijn indrukwekkende omvang en prachtige bladeren een echte blikvanger is in menig tuin. Hij staat symbool voor kracht en stabiliteit, maar schijn bedriegt. Achter dat robuuste uiterlijk kan een sluipmoordenaar schuilen: de reuzenzwam. Dit is een schimmel die je boom van binnenuit stilletjes opeet, soms zonder dat je het in de gaten hebt – totdat het te laat is.

De reuzenzwam: Wat je niet ziet, kan je boom wel doden

Zie je ineens paddenstoelen bij de stamvoet van je Amerikaanse eik? Grote kans dat je te maken hebt met de reuzenzwam. Dit zijn niet zomaar schattige herfstverschijnselen; deze waaiervormige zwammen zijn het zichtbare deel van een veel groter probleem. De reuzenzwam is een agressieve schimmel die de wortels van je boom aantast en langzaam maar zeker de stabiliteit van je trotse eik ondermijnt.

Wat deze schimmel extra verraderlijk maakt, is dat hij vaak al jaren actief is voordat je hem ziet. In de tussentijd vreet hij aan de wortels en takken van je boom, wat uiteindelijk kan leiden tot gevaarlijke situaties, zoals het omvallen van de boom tijdens een storm.

reuzenzwam onderaan amerikaanse eik  amerikaanse eik met reuzenzwam

Hoe herken je de reuzenzwam?

Een van de eerste signalen dat er iets mis is, zie je vaak in de zomer: delen van de kroon sterven af en takken blijven kaal, zonder bladeren. Dit is een waarschuwingssignaal dat de gezondheid van je eik achteruitgaat. Pas later in het jaar, meestal in de herfst, verschijnen de paddenstoelen van de reuzenzwam aan de voet van de boom. Deze kunnen indrukwekkende afmetingen bereiken en zijn geelbruin van kleur. Het probleem is dan al gaande, en het is tijd om snel in te grijpen.

Amerikaans eik

Wat kun je doen als je zwammen ziet?

Eén ding is zeker: actie is vereist. Maar wat precies moet gebeuren, hangt af van hoe ernstig de boom al is aangetast. Dit is het moment waarop je een boomspecialist moet inschakelen. Zij kunnen de situatie nauwkeurig inschatten en bepalen of je boom nog te redden is, of dat er helaas geen andere optie is dan hem te verwijderen.

Het is verleidelijk om te denken dat een paar paddenstoelen onschuldig zijn, maar bij een schimmel als de reuzenzwam is niets minder waar. Wacht niet te lang, want de schade kan zich in snel tempo verspreiden.

Waarom een specialist inschakelen?

Een boomspecialist kan niet alleen vaststellen of de reuzenzwam aanwezig is, maar ook advies geven over het behoud van je boom. Soms is snoeien een optie, of zijn er andere ingrepen mogelijk die je boom weer een toekomst geven. Maar soms is de schade zo groot dat het beter is om de boom te verwijderen, hoe pijnlijk dat ook kan zijn.

Wil je voorkomen dat andere bomen in je tuin hetzelfde lot ondergaan? Dan kan een specialist ook helpen met preventieve maatregelen. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen. Neem vrijblijvend contact met ons op!

Zorgen over je Amerikaanse eik? Wij staan voor je klaar!

Heb je het gevoel dat er iets mis is met je Amerikaanse eik? Zie je zwammen bij de stamvoet, of valt het je op dat delen van de boom minder vitaal zijn? Wacht niet af, en laat een boomspecialist langskomen voor een uitgebreide boominspectie. Zo weet je precies hoe het ervoor staat en wat de beste oplossing is.

LET OP! De startprijs voor een boominspectie of ook wel boomveiligheidscontrole is €185,-.