Alles over bomen in de winter

bomen in de winter

Het is koud. Brrr… Alles over bomen in de winter.

.. In de winter ligt het groeiproces van de bomen stil. De wortels zijn niet of nauwelijks actief door de lage temperaturen.

.. Bij lagere temperaturen nemen de wortels van bomen minder vocht op. Om het vochtpeil hoog genoeg te houden stoten bomen daarom in de herfst de bladeren af. Deze verliezen doorgaans veel vocht door middel van verdamping.

.. Bomen gaan in het winterseizoen in een rustfase om zo het seizoen te overleven. Hiermee beschermen ze hun levende cellen, waaronder de wortelsystemen en knoppen totdat de temperatuur weer stijgt en het weer langer licht is.

.. Bomen verstillen om zoveel mogelijk energie te besparen om de koude periode, door te komen.

Hoe zit het met bomen die groen blijven in de winter, zoals sparren?

Naaldbomen hebben geen last van de winter en doen zelfs aan fotosynthese in deze maanden. Naaldbomen verliezen hun naalden in kleine beetjes. Na 4 jaar zijn alle naalden vervangen.

De vochthuishouding van een naaldboom is heel vernuftig. De naalden hebben een waterdichte waslaag, die verdamping tegen gaat. Ook trekken de bomen een deel van het vocht terug uit de naalden zodat die niet kunnen bevriezen. Daarnaast werken de suikers in het sap van de naalden als een soort antivries.

   Plataanschors

Boom zonder bladeren

In de wintermaanden zijn de fraaie basten van verschillende bomen goed zichtbaar. Zoals bij de berk of de plataan. De witte stam van de berk, heeft een mooi contrast. En de bast van de plataan schilfert mooi af als een legeruniform.