Essentaksterfte

Essentaksterfte wordt veroorzaakt door een schimmel die zich vestigt op het blad. Vanaf daar groeit het verder en zoekt het zwakke plekken om naar binnen te kunnen gaan. Deze boomziekte hoeft niet fataal te zijn voor de boom. Staat de aangetaste Es in uw tuin? Vanwege veiligheidsreden is het aan te raden de dode takken te snoeien.

Een waardevolle boomsoort

De es is een inheemse boomsoort en heel belangrijk voor de natuur. De boom heeft namelijk een waardevolle functie voor zo’n 100 soorten planten, mossen en insecten. Bovendien is het hout van de es heel goed bruikbaar voor het maken van meubels, sportartikelen en gereedschap.

Hoe is essentaksterfte te herkennen?

Onderstaande aanwijzingen duiden op aanwezigheid van de schimmel.
1. Er ontstaan bladvlekjes op de bladeren, waarna ook de nerven verkleuren;
2. De bast van de takken worden aangetast. Je ziet langgerekte bruine afgestorven plekken in de in de bast.
3. Sapstroom wordt verstoord, dit is zichtbaar middels verdord blad in de kroon van de boom .

Voorbeeld van aangetast blad en een aangetaste tak:

essentaksterfte zichtbaar op blad essentaksterfte zichtbaar op tak

Een es in uw eigen tuin

Staat er een es in u tuin. Houd de boom dan goed in de gaten en controleer het blad en de takken regelmatig op de eerder beschreven aantastingen. Zijn er dode takken? Dan kunt u deze het beste snoeien. Oudere bomen lopen vaak weer uit op de jonge en gezonde delen. Bij jongere bomen kan de schade tot sterfte lijden.

Wat te doen?

Er bestaat geen behandeling die de boom kan genezen van essentaksterfte. Grote, dode takken wegsnoeien is van belang, zeker als deze gevaar opleveren. Het opruimen van afgevallen blad kan bijdragen aan een minder snelle verspreiding en infectie.

Heeft u twijfels over de gezondheid van uw es houden. Of laat u het snoeien liever aan een boomverzorger over? Regelmatig krijgen wij vragen van boomeigenaren over gebreken of boomziekten. Voor advies van een opgeleid boomspecialist: BB bomen helpt u graag verder.