Schaduw op je zonnepanelen door bomen

schaduw zonnepanelen bomen

Een lastige situatie voor huiseigenaren die willen verduurzamen.

Je hebt de intentie om je huis te verduurzamen. Op het dak is er voldoende ruimte voor zonnepanelen, maar het dak ligt voor een gedeelte van de dag in de schaduw van een boom. Wat doe je dan? Hopelijk kies je voor behoud van de boom en meer duurzame energie! Wij hebben het een en ander op een rij gezet.

 

Hebben zonnepanelen last van bomen?

Wanneer de bomen hoog zijn en er daarom schaduw op de panelen valt, leveren zonnepanelen minder stroom op en hebben dus een lager rendement. Zonnepanelen waar de schaduw op valt doen het namelijk niet of deels niet. Bovendien zorgen bomen ervoor dat er een groene aanslag op je zonnepanelen komt.

Maakt de duur van de schaduwmomenten iets uit?

Wanneer het gaat om schaduw op slechts een klein gedeelte van de dag, dan is het probleem nog beperkt. Maar wanneer het gaat om een langere periode waarin er schaduw is, dan is de situatie echt ongunstig.

Wat te doen als je toch zonnepanelen wilt plaatsen in de schaduw?

Je hebt dan 4 mogelijkheden. Plaats minder zonnepanelen, kies voor een omvormer met meerdere ‘MPP-trackers’, kies voor micro-omvormers of kies voor power optimizers. Meer weten? Lees erover in dit artikel van de consumentenbond.

Wel graag bomen laten kappen of snoeien?

Bomen kunnen vaak een heel eind teruggesnoeid worden (max 20%) met behoud van de natuurlijke vorm. Hiervoor is geen vergunning of toestemming nodig.

Voor kappen en rigoureus snoeien/toppen, is wel een vergunning nodig. Wanneer er sprake is van een reeds ingerichte openbare ruimte inclusief een bestaand bomenbestand dan prevaleert de boom. In zo’n situatie is het verkrijgen van een kapvergunning/omgevingsvergunning lastig. Dit staat beschreven in regeling van de overheid voor gemeenten: Uitgangspunten bomen versus zonnepanelen.

———

(BB) Bomen. Al 20 jaar specialist in boomverzorging in de regio Nijmegen, Arnhem, Wageningen en Apeldoorn.

Bron:
https://www.zonnepanelen-info.nl/zonnepanelen-schaduw/
https://www.consumentenbond.nl/zonnepanelen/zonnepanelen-en-schaduw