Herfst is hét moment om van bomen te genieten

De buitenomgeving verandert op dit moment in een waar kleurenspektakel. Alle bomen gaan zich namelijk voorbereiden op de winter. Voor veel natuurliefhebbers een mooie periode. Maar waarom doen bomen dit eigenlijk? En. Is snoeien in de herfst verstandig?

In de herfst worden de dagen korter. Bomen krijgen minder zonlicht en ontvangen minder energie. Bepaalde biochemische processen vertragen hierdoor. In combinatie met het kouder wordende weer neemt bovendien de zuigkracht van de wortels af. Boomsap en vocht trekt zich terug in de worstelstam. Ook het bladgroen wordt naar de stam afgevoerd en daar bewaard.

Verkleuring van het blad

Nu de groene kleur door het wegtrekkende bladgroen verdwijnt, komen de kleuren tevoorschijn die je eerder niet zag: geel, oranje en in sommige gevallen ook rood. Er vormt zich een klein kurklaagje tussen bladsteel en tak. Het blad droogt hierdoor langzaam uit en valt uiteindelijk van de boom.

Zelfbescherming

De boom heeft nu geen blad meer. Vocht en voedingsstoffen zijn opgeslagen in de stam hiermee heeft de boom zichzelf beschermd tegen bevriezing en uitdroging.

Bomen met rood blad

Houd je van bomen met rood blad? Zet dan een rode esdoorn in je tuin, deze heeft prachtig dieprood blad, het hele jaar door. Of de rode beuk. In de herfst kleuren de bladeren van deze boom rood tot oranjebruin. Bovendien blijft het dode blad in de winter hangen tot er nieuwe blaadjes komen in het voorjaar. Liever een bronskleur? Denk dan aan de Goudiep.

Snoeien in de herfst

Snoei in deze periode niet als het niet nodig is. Onnodige snoei verzwakt de planten en brengt veel overbodige wonden aan op de beplanting. Tijdens de wintermaanden (november, december, januari en februari) snoei je knotbomen, zoals de wilg, populier, es, eik en els. Ook kun je aan de slag leibomen en dakplatanen.

Advies nodig over snoeiwerkzaamheden. Neem contact op.