Wanneer eikenprocessierups bestrijden?

Processierups preventief bestrijden. Vanaf begin april begint de eikenprocessierups actief te worden. Vanaf dan kan er begonnen worden met preventief bestrijden.

De overlast begint in mei-juni wanneer de brandharen van de processierups loskomen en door de wind verspreid worden in de buitenlucht.

Eikenprocessierups preventief bestrijden

Het preventief bestrijden van de eikenprocessierups wordt gedaan in het voorjaar, wanneer de rups nog geen haren heeft. Bomen worden dan bespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel of een speciaal bacteriepreparaat. Bestaande nesten kunnen worden opgezogen met een speciale stofzuiger.

Hoe processierups verwijderen

Je kunt de rupsen beter niet zelf bestrijden. De kans is groot dat je met de brandharen in contact komt en ze verspreidt naar de omgeving.

Het verwijderen van de eikenprocessierups gebeurt klimmend maar als de mogelijkheid er is liever met de hoogwerker. Dit is veiliger voor de bestrijders, want de beschermende kleding en het masker is in de hoogwerker op de juiste manier te dragen. Dat is bij klimmen een stuk lastiger.

Over stadia en leefwijze van processierupsen

De jonge rupsen hebben een oranje kleur als ze in april uit hun eitjes komen. Als ze volgroeid zijn, verandert de kleur in grijsgrauw met lichtgekleurde zijden. De rupsen kunnen ongeveer 3 centimeter groot worden. De volgroeide processierupsen zorgen voor het ongemak door hun brandharen.

De eikenprocessierupsen leven in groepen bijeen en maken op de stammen of dikkere takken grote nesten. Dit gebeurt vooral aan de zonnige zuidkant van de eikenbomen. De nesten bestaan uit een dicht spinsel van vervellingshuidjes, met (brand)haren en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts in processie op zoek naar voedsel: de eikenbladeren. Soms met als zichtbaar gevolg kaalgevreten eikenbomen.

Contact

Zoekt u advies bij de preventie of bestrijding van de processierups.
Neem vrijblijvend contact met ons op.